spot_img

ГО СЛАВИМЕ НАЈ РАДОСНИОТ ПРАЗНИК – БОЖИЌ: Многу обичаи се поврзани со овој ден, а еве што никогаш не треба да правите

- Advertisement -

Православните верници денес го слават најрадосниот христијански празник Божиќ, кој е поврзан со многу обичаи и верувања.

На Божиќ никогаш не треба да претерувате со храна или пијалок, ниту да одите на гости, бидејќи тоа е семеен празник. На тој ден треба да се поканат и да се угостат постарите и изнемоштените.

Какво било претерување на Божиќ не е добро. Особено кога станува збор за храна. Ако некој постел 40 дена пред Божиќ, сигурно нема да му биде добро ако тој ден се прејадува .

Еве што не треба да правите на Божиќ. Вели дека на Божиќ ништо не се прави, како на секој друг празник. Иако нашироко се верува дека сè започнува на Божиќ, сепак на тој ден не се работи.

На Божик се слави Христовото раѓање, со молитва и литургија. Време е за самоиспитување и помирување со луѓето. Божиќ е семеен празник кој се слави дома и не се канат гости. Но на тој ден да се потсетиме на оние кои се слаби и сиромашни и да ги угостиме во нашиот дом.

Не земајте игли и шајки. Етнологот Магдакен Илиќ вели дека претхристијанскиот завет да не се работи на Божиќ со игли и шајки во рацете.

Тоа е наш обичај. На тој ден не треба да се шие или плете, па затоа не треба да се креваат игли, бидејќи се смета дека детето е родено (Христос) и дека на тој начин може да му се направи нешто лошо – вели Илиќ.

На Божиќ семејството треба да биде заедно, бидејќи е семеен празник. Не треба да работите на Божиќ. Тој ден треба да се искористи за релаксација, за разговор со семејството. Треба да се одморите и да не зборувате за тешки теми.

Гостинот кој ќе дојде тој ден во куќата треба да биде подарен, не со некои скапи подароци, но симболични, кошула или пешкир.

Тој треба да ги поздрави домот и сите членови на домаќинството со: „Христос се роди“ , а потоа се приближува до огнот, зема бадниково гранче и го фрла во огнот велејќи: „Колку искри, толку здравје, колку искри, толку многу среќа и радост, колку искри, толку многу пари“, наведувајќи сè што мисли дека треба да се умножи во куќата на домаќинот.

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ