spot_img

Денеска е ИВАНДЕН : Ова се народни обичаи и еве што според верувањето треба да правите ако сакате потомство

- Advertisement -

Денот на летото, раѓањето на Свети Јован Претеча и Крстител Исус Христос..

Заедно со Христовото и Богородичното, тоа е едно од трите свети раѓања што ги празнува Црквата. Свети Јован Претеча бил еден од пророците на еврејската секта на Назареците.
Според христијанското учење, тој го крстил Исус Христос во реката Јордан.
Во пресрет на овој ден, на ридовите во многу словенски краишта се палеле летни огнови околу кои луѓето играле и пееле.

Народни обичаи и верувања
Меѓу многуте убави стари обичаи на овој ден се издвојува берењето лековити билки и ткаењето на венци од летни цветови. Во пресрет на летото, жените ширум Србија плетат венци со цвеќиња и навечер ги ставаат пред своите врати. Ако венец од овие посебни цвеќиња се стави пред куќата на празник, се верува дека тоа ќе го заштити семејството од секаква несреќа. На овој ден, секоја од девојките плете по една црвена роза во својот венец. Србите веруваат дека денес е толку голем празник што сонцето трипати застанува.

Исто така, се верува дека на овој ден водата добива посебна моќ, па сите се капат во реки, потоци, езера. Билките и билките имаат подобрени лековити својства. Затоа се берат лековити растенија и се плетат венци кои се чуваат во куќата како лек против разни болести.

Моминска забава
Средината на летото може да се нарече и празник на девојките бидејќи цела низа ритуали им се доверени на девојките. Во многу наши краишта, ноќта пред Ивандан, девојките палат огнови на Ивандан, берат цвеќиња и билки, пеат и плетат венци. Девојките од Гружа вечерта запалија жив оган или оган, а цела ноќ играа и пееја со венци од ивандански цвеќиња. Во раните зори, тие се разделија, секој носејќи по едно парче дрво од огнот и ставија ткаен венец на врвот на портата. Слична работа се работеше и во Чачанските села. Сето тоа е направено во шега, па ноќта одекнуваше смеата и квичењето на девојките. Овде се верува и дека во оваа ноќ треба да се фатат свеќи и да се носат дома. На денешен ден убавите гружанки посеаја жито во грне, а на Петровден гледаа како никнува. И Србите веруваат дека кантарионовите венци се закачуваат над или од десната страна на вратата следниот ден по празникот. Тие го штитат домот од зло,

Лозарите денеска слават
Во лозјата на овој ден ништо не се прави. Во лозјето не влегуваат ниту три дена пред или три дена по летото. Велат дека во тие седум дена најмногу вирее лозјето, бидејќи го чува Свети Јован.
Како може неплодните жени да раѓаат дете..

На истокот од Србија се верува дека на летниот ден неплодните жени, кои жестоко сакаат потомство, лазат низ венците од кантарион, а потоа се капат во реката за водата да не ја измие магијата. Исто така, се верува дека ако сакаат успешна бременост и здраво бебе, жените треба да ги посетат сите што се викаат Стан или Станка.

А од свежоѕо диво нане набрано на летниот ден, Влајне прават венци преку кои тајно трипати ја гледаат својата сакана во деновите на младата месечина, а верувањето вели дека после тоа срцата сигурно ќе се соединат во љубовта.

Курир.рс

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ