spot_img

ДЕНЕСКА Е СВ. МАЧЕНИЦИ КИРИК И ЈУЛИТА: Нивните мошти се чудотворни, Мајките денеска задолжително треба да избегнуваат 1 работа!

- Advertisement -

Според легендата, Света Јулија била од благородничко потекло, но рано останала вдовица, сама со новородениот син Кирикос. Бидејќи и самата била христијанка, веднаш го крстила детето и уште од мали нозе го научила на вера, колку што може да прими дете на таа возраст.

Македонската православна црква и нејзините верници денеска го слават празникот на Светите маченици Кирик и Јулита, синот и мајката кои загинаа во големите прогони на христијаните за време на царот Диоклецијан. Станува збор за ранохристијански маченици, чие почитување е поврзано со голем број народни обичаи и верувања.

Според легендата, Света Јулија била од благородничко потекло, но рано останала вдовица, сама со новородениот син Кирикос. Бидејќи и самата била христијанка, веднаш го крстила детето и уште од мали нозе го научила на вера.

Кога императорот Диоклецијан наредил прогон на христијаните, Јулита и Кирик биле фатени и изведени пред судија. Бидејќи мајката не сакала да се откаже од својата вера, судијата, вели приказната, го зел детето и почнал да го гали.

Но Кирик викал: „Јас сум христијанин, пуштете ја мајка ми! и почнал да го гребе судијата со по рацете и се оттргнал. Судијата се налутил и го треснал Кирико на земја, а детето се тркала по скалите и му се предаде на бога. После многу маки, и Јулита била убиена и во 304 година.

Дел од моштите на светите маченици Кирик и Јулита се наоѓаат во Охрид во црквата Света Богородица. Манастирот Свети Кирик и Јулита, во народот познат како манастир Свети Кирик, бил посветен на светите маченици Кирик и Јулита. Се наоѓа во близина на селото Смиловци кај Димитровград во Нишката епархија. Во 1984 година, манастирот е прогласен за недвижно културно богатство како споменик на културата на Република Србија.

Бидејќи ова е, пред сè, празник на љубовта меѓу мајката и детето, жените на овој ден треба да избегнуваат карање и викање на своите деца, бидејќи се верува дека во спротивно ќе бидат болни повеќе од една година. Ова древно „правило“ го следат и останатиот дел од домаќинството, па денеска е празник на кој најмалите особено се радуваат, бидејќи секоја нивна желба ќе им се исполни.

Затоа, драги мајки, поминете го овој ден со вашите малечки. Прошетајте со нив, играјте со нив и сакајте ги – сите ќе бидете посреќни!

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ