spot_img

ДЕНЕС ГИ СЛАВИМЕ СВЕТИТЕ АПОСТОЛИ: За простување на гревовите верниците да ги кажат ОВИЕ ЗБОРОВИ!

- Advertisement -

Македонската православна црква и верниците денеска ги празнуваат светите апостоли Прохор, Никанор, Тимон и Пармен.

Сите четворица апостоли се од седумте ѓакони и 70 апостоли. Другите ѓакони биле Стефан, Филип и Николај. Прамачениците Стефан и Филип се празнуваат во посебни денови, додека Николај не влегол во редот на светителите поради својата ерес.

Свети Прохор, Никанор, Тимон и Пармен немаат посебни денови кога се празнуваат, но сите се спомнуваат на овој ден.

Свети Прохор бил поставен за епископ на Никомидија од апостол Петар. Тој извесно време бил на служба на свети Јован Богослов на островот Патмос и го снимил откровението што го слушнал од неговата уста. Неверниците го убиле во Антиохија.

Свети Никанор бил маченик во Ерусалим на истиот ден кога архиѓаконот Стефан, а набрзо уште 2.000 христијани биле убиени од Евреите.

Свети Тимон бил поставен за епископ во Арабија од светите апостоли. Пострада поради неговото проповедање на Христос. Го фрлиле во запалена печка, но од печката излегол неповреден. Според римскиот матиролог, свети Тимон, откако излегол од печката неповреден, бил распнат на крст.

Свети Пармен верно ја служел службата што му ја довериле апостолите.

Умрел пред очите на апостолите кои го оплакувале и го погребале. На овој ден, верниците се молат за простување на гревовите вака:

„Свети апостоли, молете се на Милостивиот Бог да им даде простување на гревовите на нашите души.

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ