ДЕНЕС ГО СЛАВИМЕ ПРЕПОДОБЕН ПИМЕН ВЕЛИКИ: Ако некој ви направил зло, одговорете му ВАКА

- Advertisement -

Македонската православна црква и нејзините верници утре го празнуваат Преподобен Пимен Велики.

Преподобен Пимен Велики бил Египќанец по род и голем египетски подвижник. Како момче посетувал познати свештеници и од нив собирал знаење. Еднаш Пимен го молел старецот Павле да го однесе кај Св. Пајсиј.

Кога го видел, Пајсиј му рекол на Павле: „ Ова дете ќе спаси многумина, Божјата рака е со него“.
Со текот на времето, Пимен се замонаши и привлече уште двајца свои браќа во монаштво.

Еднаш мајка им дојде да ги види своите синови, но Пимен не ја пушти да влезе, туку ја праша низ вратата: „ Сакаш да не видиш овде или таму во вечноста?“ Мајката радосно се оддалечила велејќи: „Додека сигурно ќе те видам таму, не сакам да те видам овде“.

Во манастирот на овие тројца браќа, управуван од најстариот брат, нивните должности изгледале вака: ноќе твореле 4 часа, 4 часа спиеле и 4 часа пееле псалми.

Денот од утро до пладне наизменично го поминуваа во работа и молитва: од пладне до вечер во читање, а попладне си правеа вечера, единствениот оброк за 24 часа.

Самиот Пимен зборува за нивниот живот: „ Го јадевме тоа што ни беше понудено; никој никогаш не рече: дај ми нешто друго; или: Не сакам: Така го поминавме целиот живот во тишина и мир“.

Свети Пимен се упокои во мир, во длабока старост, некаде во 5 век.

Ова беа некои од неговите мудрости!

„Ако се држите до тишината, тогаш мирот ќе го најдете насекаде – без разлика каде живеете“.
„Ако некој ти направил зло, направи му добро и твоето добро ќе го победи злото“.
„Плачењето е двојно – делува и штити. Плачеме со сета сила пред Божјата добрина додека не ни покаже милост“.
„Да се ​​поучи ближниот е исто толку контрадикторно со смирената мудрост како и да го обликуваш“

- Advertisement -
spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ