spot_img

ДЕНЕС ГО СЛАВИМЕ ЛЕТЕН СВЕТИ НИКОЛА Ако сте во неволја или сте болни, задолжително направете една работа

- Advertisement -

МПЦ и верниците го слават празникот посветен на пренесувањето на моштите на светиот отец Николај – Чудотворец. Денешниот празник е спомен на настанот кога моштите на Свети Никола беа пренесени од Мира во Бари.

Овој светител е роден во градот Патара, во областа Ликија, во областа на денешна Мала Азија, како единствен од богатите и познати родители Теофан и Нона. Неговите родители Теофан и Нона биле познати личности, благородни и богати и им давале многу милостина на сиромашните.

Името го добил по неговиот вујко Николај, епископот на градот Патара. Се замонашил во манастирот „Нов Сион“ и за време на неговиот живот народот го нарекувал светец. Бил избран за архиепископ на градот Мира во Ликија, каде што бил погребан.

По смртта на родителите, Никола им го подели имотот на сиромашните без да задржи ништо за себе. Потоа Свети Никола бил избран за архиепископ во градот Мир, Ликија. Тој ги учеше луѓето на верата, ги посетуваше болните, ги откупуваше затворениците, ги посетуваше градовите и селата.

За време на царевите Диоклецијан и Максимилијан, за време на прогонството и мачењето на христијаните, бил затворен во зандана, но и таму не престанал да проповеда и да го шири христијанството.

Тој присуствувал на Првиот вселенски собор во Никеја, но бидејќи го удрил александрискиот свештеник Ариј, обвинет за ерес, бил отстранет од соборот и му било забрането да продолжи.

Свети Никола се упокои на 19 декември 345 година (според јулијанскиот календар на 6 декември), така што тој ден се одбележува како спомен на светецот и е најчест српски празник.

На денешен ден српските семејства, кои овој светец го сметаат за свој заштитник, ја слават својата крштеничка слава и го слават Свети Никола, кој важи за заштитник на патниците, морнарите, рибарите и сплаварите.

Православните верници го сметаат Свети Никола за борец за верата Христова, победник на злото за целиот свет, а неговото име значи победник на народот.

Починал во Мир, во 345 година, а потоа неколку векови неговите мошти почивале во катедралната црква на тој град. Оттаму, под инвазијата на муслиманите, во 1087 година, народот ги отстрани неговите свети мошти во Бари, Италија. Дел од моштите беа пренесени во Москва.

При пренесувањето на светите мошти се случија многу чуда. Ги исцели болните, сакатите и слепите, глувите и беспомошните. Овие чуда и чудесни исцеленија се случуваат и денес, а верниците ширум светот му се молат на овој светец кога ќе се најдат во неволја или болест.
Многу христијански аџии го посетуваат градот Бари, каде со текот на времето е изградена црква во знак на благодарност и дел од неа, и доаѓаат тука од различни делови на светот за да им оддадат почит на чудотворните мошти и ковчегот на Свети Никола.

Дел од моштите почиваат во Бари, сега во истоимената црква Свети Никола, која во негова чест ја изградија граѓаните, верувајќи и почитувајќи го овој чудотворец и исцелител.
Христијаните веруваат дека со своите чудотворни сили свети Никола им помага на сите што му се обраќаат за помош во болести, немоќ и душевни страдања. Со помош на неговата молитва, на слепите им се враќа видот, куците проодуваат, а на глувите му се враќа сетилото за слух.

Според легендата, тој верува дека Свети Никола му го вратил видот на Стефан Дечански, па овој српски крал го украсил храмот во кој се чуваат моштите на свети Никола со сребро и испратил богати донации за опремување.

Според верувањата, никогаш не треба да перете алишта, да ја чистите куќата и да работите секакви домашни работи. Во некои делови е одржан обичајот да им се подаруваат подароци на децата на денешниот празник, бидејќи Свети Никола е нивен заштитник

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ