spot_img

ДЕНЕС ГО СЛАВИМЕ ПРАЗНИКОТ НА ВЕЛИКОМАЧЕНИК АРТЕМИЈ: Според верувањето, АКО СТЕ ВО КАВГА со некого, треба да го направите ова

- Advertisement -

Македонската православна црква и нејзините верници денеска го слават светиот великомаченик Артемиј Антиохиски. Свети великомаченик Артемиј Антиохиски е христијански светител и маченик од IV век.

Роден е околу 300 година. Во младоста бил управител на сиот царски имот во времето на царот Констанциј. Починал во 362 година за време на царот Јулијан Отпадник. Својата служба ја започнал во војската на царот Константин Велики и влијаел врз него да го прифати христијанството. По смртта на Константин Велики, тој бил во служба на неговиот син, царот Констанциј. По смртта на царот Констанциј, Јулијан Отпадникот, идолопоклоник и прогонител на христијаните, станал император на Рим.

Слушајќи дека Јулијан станал император и дека отишол во војна против Персијците, и откако добил наредба од Јулијан да му се придружи со својата војска во Антиохија, Артемиј одговорил и му оддаде должна почит на Јулијан како император, давајќи му подароци, тој гледал додека ги мачеле светите исповедници, Евгенија и Макарија. Гледајќи го мачењето на светиот народ и слушајќи како царот хули на Господ Исус Христос, Артемиј му пришол на царот и му рекол:

„Зошто, цару, толку нечовечки ги мачиш невините сопрузи посветени на Бога и зошто ги принудуваш да се откажат од православната вера? Знај дека и ти си човек, од иста човечка природа; зашто, иако Бог те направи цар, сепак и ти може да бидеш искушуван од ѓаволот. Верувам дека првиот виновник на злото е лукавиот и зол ѓавол. И како што еднаш тој молеше за Божја дозвола да го искуша Јов и ја доби, така и те крева против нас и нè напаѓа, за со тебе да ја уништи Христовата пченица.

Но неговите напори се залудни и неговата сила е безвредна; затоа што откако дојде Господ Христос и беше прободен крстот, на кој Господ е воскреснат, падна ѓаволската гордост и беше уништена ѓаволската сила. Затоа, не се залажувај, цару, и не се предавај на ѓаволите, прогонувајќи го од Бога чуваниот христијански род. Знајте, Христовата сила и моќ се непобедливи и несовладливи“.

Слушајќи го тоа, Јулијан го предал на мачители, а потоа го затворил во зандана заедно со Евгениј и Макариј, кои набргу таму умреле. Откако Артемиј му предвидел брза смрт на императорот Јулијан во 362 година, овој наредил да му ја отсечат главата со меч. Една година подоцна, пророштвото се оствари, Јулијан почина во 363 година.

Според народното верување, доколку сте во расправија со некого, денес треба да му се јавите и да се помирите, во спротивно ќе се соочите со страшниот гнев на свети Артемиј Антиохиски.

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ