ДЕНЕС ГО СЛАВИМЕ СВЕТИОТ МАЧЕНИК АГАПИЈ: Вистинската љубов ќе влезе во вашиот дом ако направите ЕДНА РАБОТА

- Advertisement -

Денес, 28 март, МПЦ и нејзините верници го слават светиот маченик Агапи и седумте христијански светители со него
За да ја запознаеме вистинската љубов, важно е утре да одиме во црква и да му се помолиме на Свети Агапиј.

Светиот маченик Агапиј и седумтемина со него се христијански светители. Сите седуммина, освен Агапиј, беа прилично млади луѓе, и тие сè уште не беа христијани, ниту пак некогаш беа крстени со вода, но нивното крштевање беше со крв.

Еден ден ги видоа овие седум млади момчиња како ги мачат христијаните , едниот на оган, другиот на бесилка, третиот пред ѕверовите, и гледајќи со какво трпение христијаните ги поднесуваат сите маки, се разгореа од ревност за Христа. си ги врзаа рацете наопаку и така врзани дојдоа пред Урбан велејќи: и ние сме христијани! Ласкањата и заканите на Урбан останаа залудни.

На младите им се придружил и еден угледен граѓанин на тој град Агапиј, кој дотогаш многу страдал за Христа и почнал уште повеќе да им ја разгорува верата и љубовта кон Господа. Сите биле исечени од меч во 303 година.

Молете се во црквата Свети Агапиј за вистинска љубов. Љубовта кон било кој и било што, дури и кон себе, може да залади кај човекот со текот на времето или целосно да се изгуби, па дури и да се претвори во омраза. Но, човековата љубов кон Бога, откако ќе се стекне и ќе се утврди, тешко се олади, освен ако некој веќе не го изгубил умот.

Во првиот случај, човекот ја намалува или ја брише својата љубов или поради промени во себе или поради промени во љубовните предмети. Во овој втор случај, човек може да ја намали својата љубов кон Бога само и само поради промените во себе, а никогаш поради промените во Бога.

Сето тоа поубаво и појасно го искажа св. Исак Сирин вели: „Постои љубов како поток од дождот, кој престанува набргу откако дождот ќе престане. второто е божествено.

- Advertisement -
spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ