spot_img

ДЕНЕС ГО СЛАВИМЕ СВЕТИ ЈОВАН Богослов: Секој ВЕРНИК знае дека ова, не смее да се прави

- Advertisement -

Македонската православна црква и верниците денеска го слават светиот апостол и евангелист Јован Крстител.
Апостолот и евангелист Јован бил еден од првите ученици на Исус Христос со неговиот брат Јаков.

Јован беше син на Заведеј и рибар на Галилејското Море. Јован и Јаков биле наречени синови на громот, според прекарот што им го дал Исус кога ги повикал да бидат негови ученици, апостоли.

Се вели дека бил еден од омилените Христови ученици. Сам тој , со Пресвета Богородица, остана под Крстот на Распнатиот Господ, не напуштајќи Го, ветувајќи дека ќе ја заштити Пресвета Богородица и ќе ѝ служи до нејзиниот успех.

Подоцна отишол во Ефес, бидејќи со слегувањето на Светиот Дух врз апостолите, добил задача таму да го рашири Божественото Евангелие и успеал многу луѓе да преобрати во христијанство. Беше прогонуван, понижуван и мачен. За времето што го поминал во егзил на островот Патмос, го напишал познатото Евангелие и Откровението, а откако дошол на престолот на царот Нерва, бил ослободен и се вратил во Ефес.

Свети Јован Богослов живеел повеќе од 100 години, а кога почувствувал дека му се приближува судниот час, им рекол на своите ученици да му го ископаат гробот во облик на крст. Неговите седум ученици Го послушаа, а тој слезе жив во својот гроб.

Неговите пријатели се вознемириле кога го слушнале ова и отишле да го отворат гробот на овој светител, но неговото тело го немало. Оттогаш тие постојано доаѓале на неговиот гроб и се молеле и така секоја година на овој ден почнало да се случува чудо.

Црквата го празнува овој светец двапати годишно, на 9 октомври кога се сеќаваме на неговата смрт и на 21 мај, бидејќи на тој ден од неговиот гроб се шири чудотворна и, како што велат верниците, лековит прав, кој го зеле за да ги излечат своите болки и разни тегоби, болести.

Се верува дека на овој ден луѓето од селото треба да го одморат добитокот, жените да не допираат плетење, ножици или игли за глувците да не ги гризат алиштата. На некои места се удира во шталите за да избегаат глувците, а во многу региони на овие денови започнуваат свадби, кои траат три дена.

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ