spot_img

ДЕНЕС Е ВЕЛИКИ ЧЕТВРТОК, ДЕН НА ПРОСТУВАЊЕ: Овие обичаи мора да ги почитувате, а ОВА се прави РАНИ ВО ЗОРИ!

- Advertisement -

На Велики четврток, христијаните се сеќаваат на последниот оброк на Исус Христос, Тајната вечера, а на овој ден се воспостави причест. Прочитајте кои народни обичаи се почитуваат на овој ден.

Верниците на Велики четврток ја слават Последната вечера што ја имаше Исус Христос со своите апостоли. На тој ден во некои делови започнува бојадисувањето на јајцата.
На Велики четврток се слават четири настани: светото миење на „нозете“ на учениците, Тајната вечера, чудесната молитва и предавството на Јуда .

Тајната вечера или предавството на Јуда. Ден пред распнувањето, Христос се вратил во Ерусалим со своите ученици и вечерал со нив. Им дал леб – кој го симболизирал неговото тело; и виното, како симбол на неговата крв , со што се воспоставува Светата Тајна Причест, која се практикува и денес.

По вечерата, тој им ги изми нозете на апостолите за да им покаже, и преку нивното ширење на Евангелието и на луѓето, колку е важно да си служиме еден на друг.

За време на вечерата, Христос рекол дека еден од нив ќе го предаде, што, според Библијата, се случило. Бил предаден од Јуда Искариот за 30 сребрени монети што му ги платил еврејскиот свештеник Кајафа. Јуда го бакна на левата страна од лицето по Тајната вечера на фарисеите во Гетсиманската градина.

Црковните обичаи на Велики четврток. На Велики четврток се служи литургија на свети Василиј Велики. Вечерта се читаат 12 пасуси од Евангелието за страдањата Христови, наменети за болните .
Камбаните се врзани за да не бијат, бидејќи се знак на радост, а дотогаш верниците ги повикуваат да се помолат со чукање. Камбаните повторно се одврзуваат и бијат на Велигден.
Народни обичаи на Велики четврток. Народот верува дека и на најголемите грешници кои се причестуваат на Велики четврток им се простуваат сите гревови.

Додека сите останати денови во Страдалната седмица (последната недела од Велигденскиот пост) се постат на вода, на Велики четврток е дозволено да се јаде храна складирана во масло, како и да се пие малку вино.

Велики четврток е подвижен празник бидејќи е дел од големиот, свет или велигденски пост, кој трае шест недели. Верниците кои се придржуваат до правилата на постот, во првата и во последните недели не јадат ни риба, туку друга посна храна, подготвена на вода, без масло.

На денешен ден во мугрите, некои верници бојат само едно јајце наречено страшило . Додека бојата е сеуште свежа, мајките ја тријат на образите на своите деца. Потоа се бојадисуваат преостанатите јајца, а страшилото се остава на видно место во куќата како заштитник .

На овој ден се бојадисуваат велигденски јајца . Понекогаш бојадисувањето на јајцата трае три дена, продолжувајќи до Велики петок и Велика Сабота и само пред пладне. Јајцата се бојадисуваат со лушпа од коприва и кромид , а првото бојадисано јајце децата го носат на полето и го оставаат таму да го загрее сонцето. Во попладневните часови јајцето се враќа во куќата и се чува во текот на целата година.

Првото бојадисано јајце исто така треба да е во црвено – се проценува дека бојата ја симболизира Христовата крв. Со него, додека уште не е скршено најстариот член на семејството црта крст на челото на најмалите, за да бидат здрави во текот на годината. Освен тоа првото јајце се остава пред иконата во домот, за да не штити од зли сили, да носи здравје, среќа и успех.

Според традицијата во минатото на Велики Четврток жените поминуваат најмногу време во кујната. Тогашнајвозрасните жена во семејството замесува велигденски леб, нарекуван уште богова пита, велигденски кравај или квасник).
Велигденските леб е обреден леб и се украсува со непарен број велигденски јајца.

Велат исто така, дека на полноќ на Велики Четврток небото се отвора, за да слезат кај своите блиски душите на мртвите, кои остануваат на земјата 40 дена.

Во минатото на Велики Четврток луѓето ги осветувале новите домови.

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ