spot_img

ДЕНЕС Е МАЛ ВЕЛИГДЕН ИЛИ ТОМИНА НЕДЕЛА: До денес се отворени рајските врати, еве што е важно!

- Advertisement -

На овој ден, т.н Света недела, првите седум дена по Велигден. Овие денови имаат посебно место во христијанското народно верување и со нив се поврзуваат многу обичаи. Денешниот ден е познат и како „Мал Велигден“.

Во деновите помеѓу Велигден и Томина недела, рајските порти се отворени и се верува дека оној што ќе умре потоа оди директно во рајот. Се верува дека таа врата се затвора денеска. Неделата по Велигден се нарекува и Светлина, Бела или Томина недела и е посветена на настанот на Исусовото појавување на неговите апостоли.

Посебно му бил сомнителен „неверниот Тома“, па Исус, според верувањето до денес, поминал низ затворената врата и му рекол на Тома да ги почувствува неговите рани. Дури тогаш овој апостол поверувал во Христовото воскресение.

Оваа недела во народот е позната и како водена. Младите мажи и жени да излезат во потоци и реки, да се прскаат и да фрлаат цветни венци во водата, се со цел да ги смират водните демони.

На некои места денеска се слави крајот на Велигденскиот циклус на блажени или светли денови. На некои места и до денес се чуваат црвени велигденски јајца, а денес им се дозволува на децата да чукаат, а постарите секогаш се поздравуваат со: „Христос воскресе“.

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ