spot_img

Денес е ПЕТОК 13: Дали е навистина БАКСУЗEН и каква врска има со вештерки и сообраќајни несреќи?

- Advertisement -

Гласините што го придружуваат овој ден траат со векови.
А денес е еден од оние наџб „најнесреќните“ денови, барем така мислат оние кои цврсто веруваат во славата што го опкружува овој датум .

Секако, на вас останува да одлучите дали верувате во различните пророштва, клетви и „докажани“ малери поврзани со петок 13-ти или пак ги сметате за обични суеверија.

Кога ќе ги погледнеме корените на верувањето во несреќата што ја носи овој датум, ќе мора да се вратиме во средниот век. Имено, во норвешката митологија постоела Фрига, божицата на плодноста и љубовта, која била прогласена за вештерка откако паганските племиња го прифатиле христијанството.

Легендата вели дека Фрига секој петок се среќавала со 11 вештерки и ѓаволот, па заедно ги смислиле злата што ќе ги направат следната недела.

Исто така, бројот 13 би бил лоша среќа за Викинзите, поради вечерата на која се собрале 12 богови во Валхала. Локи, 13-тиот бог, кој не бил поканет на вечера, поради тоа се налутил и непоканет дошол на вечера и го довел светот во темнина.

Затоа, за Викинзите, 13-тиот бог е олицетворение на злото. А познатата последна вечера беше обележана со бројот 13 Христос седеше на масата со 12 апостоли, меѓу кои беше и Јуда кој подоцна го предаде…

Иако, веројатно најголемиот виновник за приказната за несреќниот петок 13-ти е истоимениот хорор филм, снимен во 1980 година.

Во златната доба на крвавите ужаси, серијата за Џејсон Ворчиз брзо стана популарна и доби култен статус.
Дури и да не верувате во злобата на овој датум, секогаш ќе внимавате на петок 13, дури и ако се исмевате со него.

А дека нешто добро може да излезе од суеверие покажува и статистиката на Британската автомобилска асоцијација, која покажува дека најмалку сообраќајни несреќи се случуваат токму кога петок се паѓа на 13-ти во месецот, бидејќи тогаш луѓето возат повнимателно.

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ