spot_img

ДЕНЕС ЗАДОЛЖИТЕЛНО НАПРАВЕТЕ ГО ОВА ЗА ЗДРАВЈЕ! Го славиме СВЕТЕЦОТ за кој се верува дека штити од НЕСРЕЌИ и БОЛЕСТИ

- Advertisement -

Македонската православна црква денес го одбележува споменот на Светиот маченик Калистрат.
Тој бил војник во Картагина кој бил мачен и убиен од неговите колеги војници само затоа што бил христијанин.

Тој имал предок Неокор, кој бил во Ерусалим во времето на Христовото распнување и воскресение и самиот станал христијанин како сведок на тие настани.
Кога се вратил во својот роден град Картагина, Неокор го претворил целото семејство во христијанско. Така е воспитан во христијански дух неговиот потомок Калистар.

Тој ја имал несреќата да биде војник во Византија во времето на императорот Диоклецијан, кога било преземено најмасовното прогонство на христијаните за целосно да се затворат. Еднаш додека тајно се молел, колегите офицери кои го виделе го пријавиле кај командантот.

Кога неговиот наредник Перцентин открил дека е христијанин, наредил да го претепаат, а потоа да го фрлат во морето.
Војниците од неговиот полк го претепале до смрт, а потоа со чамец го однеле во Средоземното Море, каде што го исфрлиле.
Се вели дека Калистар се вратил следниот ден жив и здрав, одејќи по вода.

Меѓутоа, на општо чудење на сите, Калистрат не се удави, што ги натера 49-те војници да почнат да веруваат во моќта на христијанскиот Бог. Разгневен, командантот ги фрлил сите во занданата и продолжил со мачењето. Бидејќи никој од војниците не сакаше да се откаже од својата вера, на крајот сите беа убиени.

Легендата вели дека во тој момент целата област била погодена од чудесен земјотрес кој довел до масовно напуштање на паганството и прифаќање на христијанството.

Свети Калистрат бил заробен и маченик во Византија во 304 година заедно со уште 49 војници. Во Црквата сите тие се одбележуваат како маченици кои пострадале за својата вера во Христа. Свети Калистрат е слава на многу мал број семејства.

Многу е можно и ова да е една од славите што биле земени или како завет или како благодарност за избавување од несреќа или тешка болест, бидејќи бројни верници сведочат за чудата што се случиле откако му се молеле на овој светител.

Затоа утре да одите во црква и да му се молите на свети Калистрат, ако имате некој во семејството или знаете кој е тешко болен, за здравје и долг живот.

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ