spot_img

Денес почнува Цветоносна недела: Славиме два големи празници, еве како да привлечете здравје и напредок!

- Advertisement -

Православните христијани кои го постат Велики Велигденски пост влегуваат во шестата недела, која се нарекува Цветна недела. Цветната недела е именувана по празникот Цветници, со кој завршува шестата недела од Велигденскиот пост.

Празниците Лазарева сабота и Цветовите паѓаат во Цветната недела.
Неделата, една седмица пред Велигден е празникот Цветници познат уште и како Цветоносна недела и Врбица, што се празнува во спомен на влегувањето на Исус во Ерусалим, кога неговите ученици и симпатизери кршеле цвеќе од дрвјата и врбови гранки и со нив, како и со својата облека му го постилале патот по кој минувал. Саботата пред Цветници се вика Лазарова Сабота или Лазарица, односно Лазара. Според преданието, во саботата умрел Лазар од Витанија, а во неделата Исус го воскреснал. Поради тоа во народот неделата се смета за поголем празник од саботата.

Лазарева сабота-Во саботата пред Цветници, ја славиме Лазарова сабота, како спомен на Лазар кога Исус воскресна од мртвите.
Се слави како победа на животот над смртта, а како симбол се држи Врбица, односно во поворка се носат гранчиња од зелена врба до црквата на осветување, а следниот ден им се делат на верниците во црквата.
Потоа во црквата се носат гранчиња од врба за да се осветат, а наредниот ден на празникот Цветници им се делат на верниците за да се исткаат венци.

Обичаи-Неделава се раздвижуваат овошките, се сади, но ништо што цвета не треба да се сее, бидејќи во тој случај ќе се нарушат сите цвеќиња и ќе нема плод.
За време на Цветната недела, а особено во недела, празникот на цвеќето, постои обичај да се плетат венци од цвеќиња и врбови гранчиња, кои ги ставаме на главата или ги чуваме дома за да привлечеме напредок и здравје.

Обичајот е оваа недела секој да „ѕирне во своето срце“, да се покае и да се подготви за големиот празник што доаѓа, бидејќи само оние со „чисто срце“ можат да ја сфатат суштината на Христовото воскресение. Оваа недела треба да биде подготовка за наредната Света недела, кога и оние кои не се толку ревносни верници постат, заради себе и здравјето на своето семејство.

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ