spot_img

ДЕНЕС СЕ СЛАВИ СВЕТИ ПАНТЕЛЕЈМОН, ШТО И ДА ПОЧНЕТЕ ДЕНЕС ЌЕ ВИ ДОНЕСЕ УСПЕХ И ПРОСПЕРИТЕТ: Свети Пантелејмон бдее над оние што веруваат во него

- Advertisement -

Денеска, 9 август според новиот календар, Српската православна црква го празнува празникот посветен на Светиот великомаченик Пантелејмон.

Се верува дека неговите мошти, кои се чуваат во Хиландар, се чудесни како и неговата икона. Тој е исклучително почитуван меѓу Србите.

Свети Пантелејмон е роден во Никомидија (денешен Измит во Турција) од мајка христијанка и татко незнабожец. Мајка му се викала Евула, а татко му Евсторгија. Како млад, Пантелејмон студирал да биде лекар. Тој му пришол на свештеникот Ермолај кој не само што го научил на Христовата вера туку и го крстил.

Чудотворни лекови. Постојат бројни записи за чудесни исцеленија кои му се припишуваат на Свети Пантелејмон. Тој на чудесен начин исцелил слеп човек кој потоа ја прифатил Христовата вера. Тоа предизвикало завист кај лекарите кои залудно се обидувале да го излечат човекот, а потоа го обвиниле Пантелејмон дека е христијанин. Појавувајќи се пред судот на царот Максимијан, тој јавно го призна тоа.

Пред царот исцели и човек кој долго време беше болен, што привлече многу незнабожци во христијанството. Царот го мачел Свети Пантелејмон, но Господ му се јавил неколку пати и го исцелил.

Легендата за мечот кој не можеше да му ја пресече главата
Конечно, на местото на загубата, свети Пантелејмон клекна и почна да се моли. Џелатот го удрил со меч по вратот, но мечот се отклонил и се скршил. Не можеше да му ја отсече главата додека свети Пантелејмон не се помоли и самиот рече дека сега можат да го отсечат. Починал во 304 година.

Неговите мошти се чудесни. Се повикува во молитвите при осветување на вода и осветување на огревно дрво. Делови од светите мошти на овој великомаченик се наоѓаат во манастирот Хиландар, како и во три цркви во Белград: во црквата Рождество на Пресвета Богородица на Калемегдан (Црква Ружица), потоа во црквата Свети Архангел. Гаврил и во дворот на Московската патријаршија, односно во црквата Света Троица (т.н. Руска црква).

Свети Пантелејмон се смета за заштитник на медицината и фармацијата речиси 2.000 години. Името Пантелејмон значи семилостив. Се слави на 27 јули по стариот или на 9 август според новиот календар.

Се верува дека Свети Пантелејмон ќе ја благослови секоја работа и ќе ја направи успешна.
Добро е да се оди на долго патување. Панаѓурите се вообичаени и денес, а се слават и како празник куќна слава.

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ