Денес се слави Сретение Господово: ЦЕЛОТО СЕМЕЈСТВО ТРЕБА ДА НАПРАВИ 1 РАБОТА! Народното верување е дека само така ќе се одбегне несреќата

- Advertisement -

Сретение Господово е голем празник и се слави секоја година на 15 февруари
Сретение Господово е празник посветен на денот кога Богородица првпат го донесе Исус Христос во храмот за да го посвети на Бога, а на 15 февруари го слават православните верници.

Сретение Господово е од суштинско значење за христијанството бидејќи укажува на првата средба на Спасителот Исус Христос со луѓето.

Сретение Господово е кога Симеон Богоносецот го прими Господ Исус Христос во своите раце.
Според еврејскиот закон, секое дете било донесено во храмот 40 дена по раѓањето. Симеон Богопримач бил стар свештеник, преведувач на Светото писмо.

Кога го преведуваше текстот на пророкот Исаија од Стариот Завет, во кој се вели дека девојката ќе зачне и ќе роди син и ќе му даде име Емануел (Господ е со нас) и кога сакаше да напише „млада жена “, ангелот Господов му ја запре раката и рече дека ќе го види исполнувањето на тоа пророштво за време на неговиот живот. И се исполни кога Богородица го донесе бебето Исус Христос во храмот. Преку Симеон, средбата со Исус Христос беше средба на човечкиот род со Бога во тело. За христијанството тоа значи дека во Христа, како нов Адам, секој е откупен од гревот, сатаната и смртта.

Традицијата вели дека фарисеите исто така биле сведоци на првото влегување на Исус Христос во храмот во Ерусалим и за тоа го известиле царот Ирод. Убеден дека тој е новиот еврејски крал, како што објавија пророците од исток, кралот Ирод наредил да го убијат Исус, по што биле убиени 14.000 машки бебиња на негова возраст. Благодарение на предупредувањето на ангелот Божји, Богородица отишла во Египет со бебето Исус и така го спасила.

Средбата се празнува уште од времето на царот Јустинијан во 544 година. Во тоа време во Константинопол и неговата околина имаше епидемија на чума, која однесе по 5.000 животи дневно, а катастрофален земјотрес во Антиохија исто така направи хаос. На Собирот се одржаа масовни молитви и несреќите престанаа, па оттогаш тој ден почна да се празнува како голем Господов празник.

Средбата секогаш се слави на 40-тиот ден по Божиќ и на тој ден ништо не се работи.
На Сретение Господово има обичај да се палат свеќи како симбол на светлина и заштита на домот од негативност.

Треба да однесете и неколку свеќи во црквата за да се осветат. Тие свеќи се чуваат во куќата и се палат во случај на неволја. Тие се палат ако некој член на домаќинството се разболи, а се верува дека нивниот пламен и чад веднаш лекува.

- Advertisement -
spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ