spot_img

ДЕТЕ ГО РЕШИЛО УБИСТВОТО НА ДЕВОЈКА (9) ПО 58 ГОДИНИ: Вака студент го пронашол шанкерот кој ја задавил Мариз!

- Advertisement -

Бруталното уbиство на деветгодишното девојче е разрешено по речиси шест децении – успеал што не го направила полицијата!

Оваа година полицијата го разреши случајот со уbиството на деветгодишното девојче кое го потресе индустрискиот град во Пенсилванија пред речиси шест децении. Марисе Ен Чиверела имала само девет години кога била киднапирана на пат кон училиште во Хејзелтон. Беше 18 март 1964 година, а нејзиното тело беше пронајдено подоцна истиот ден во јама за отпад во рудник за јаглен. Детето било сеkсуално нападнато, а потоа задавено.

Полицијата немаше осомничени, нејзините најблиски немаа одговор на нивните прашања, а овој случај 58 години течеше до неодамна. Идентификуван е човекот кој ја уbи малата Мериз во 1964 година.

Станува збор за Џејмс Пол Форте, шанкер кој во моментот на убиството имал 22 години. Тој живеел во Хејзелтон, но не го познавал девојчето или нејзиното семејство. Се претпоставува дека само го видел детето и решил да го изврши грозоморното злосторство, а потоа да го скрие телото.

Како беше откриен уbиецот по речиси шест децении? Низ годините на случајот работеле 230 припадници на полицијата. И тогаш се појави Ерик Шуберт (20), студент специјализиран за генетска генеалогија. Тој доброволно повикал полиција и побарал помош. Интересно е што Ерик воопшто не студира биологија или нешто слично, туку историја, но веќе има создадено компанија за одредување на потеклото врз основа на генетски материјал. Ова не е прв случај во кој ова „дете“ помогна да се реши.

Единствената трага што ја имала полицијата била биолошка, на ракавот на капутот што го носела девојката. Користејќи ги најсовремените методи, Шуберт успеал да воспостави одреден степен на сродство со луѓето во областа, а потоа тргнал да го пронајде уbиецот. Неговата макотрпна работа траеше две години.

„Ова беше најтешката работа што некогаш сум ја направил, но знаев дека ќе го најдеме напаѓачот. И исклучително ми е драго што бев дел од тимот што му помогна на семејството на Мариса да добие одговори“, изјави младиот човек, чиј идентитет е идентификувани врз основа на истражување.

Секогаш ќе ја чувствуваме празнината што ја остави смртта на Мариса. Но, имаме прекрасни спомени од неа“, изјави сестрата на Мариса, Кармен, еден од нејзините четири браќа и сестри кои присуствуваа на конференцијата на која беше откриено името на убиецот. Неколку полицајци плачеа на конференцијата, вклучително и шефот на полицијата на државата Пенсилванија, истражувачот Марк Барон.

Но, нема да има правда. Истрагата утврдила дека убиецот дефинитивно бил Џејмс Пол Форте, а тој починал во 1980 година. Имал само 38 години, а за 16 години помеѓу убиството и неговата смрт од природна смрт, успеал повеќе пати да се запише во регистарот на насилни сеkсуални престапници.

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ