spot_img

Како да препознаете дали вашето дете под стрес: Овие знаци го покажуваат тоа

- Advertisement -

Нe треба да нагласуваме дека живееме во време на зголемен стрес. Светот каков што го знаеме претрпе драстична промена, а на тоа не се имуни ниту децата. Исто како и ние возрасните, децата можат да бидат под стрес, само што симптомите не се толку видливи.

Или се тие? Иако децата немаат секогаш емоционална интелигенција или вокабулар за да се изразат, тие многу добро можат со емоционални или бихејвиорални знаци да покажат дека се во стресен период и им е потребна помош.

Експертите објаснуваат како стресот кај децата може да се манифестира преку промени во нивното типично однесување. Секоја возраст има различни симптоми, но некои од најчестите знаци се нерасположение или раздразливост, повлекување од активностите во кои уживало детето, грижи, се жали на градинка или училиште, плачење, покажување страв во ситуации од кои детето претходно не се плашело. Покрај тоа, детето е повеќе врзано за родителите и има промени во апетитот и спиењето.

Стрес кај деца на возраст од три до седум години.
Оваа нагласена возрасна група може да покажува знаци на регресија. На пример, децата кои биле успешно обучени да вршат нужда на нокшир или тоалет, може ненадејно да го навлажнат креветот или да имаат несреќи додека го користат тоалетот. Детето може повторно да почне да го цица палецот.

Тој, исто така, може да има проблеми да обрнува внимание на работите околу него, да има бес или да покажува вознемиреност од разделување. Тепачките околу јадењето и заспивањето исто така може повторно да се појават.

Стрес кај деца на возраст од седум до 10 години. Оваа возрасна група е нешто посвесна за необичните времиња во кои моментално се наоѓаме. Тие може да се плашат за сопственото здравје, а често се грижат и за своето семејство, бидејќи развиваат способност да ги земат предвид туѓите перспективи. Тоа најчесто се однесува на нивните баби и дедовци, но често и на нивните родители. На пример, тие можат да ги ослободат своите стравови во форма на гнев или голема раздразливост.

Други симптоми се анксиозност, возбуда, а некои деца забележуваат промена во однесувањето – дома се однесуваат на еден начин, а на училиште или со пријателите на сосема поинаков начин. Сето ова е знак дека детето минува низ стресен период и му е потребна помош.

Стрес кај тинејџери од 10 до 13 години.
Оваа возрасна група е во таа единствена фаза кога почнуваат да се појавуваат бунтовност и непослушност. Родителите најчесто забележуваат дека децата на оваа возраст избегнуваат или бегаат од часови, пониски одделенија или постојан отпор кон извршување на домашната задача или завршување на некоја друга задача што им е доделена.

Децата од оваа возрасна група исто така имаат помала веројатност да зборуваат за своите грижи и стравови, но експертите предупредуваат дека тоа не значи дека ги нема.

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ