spot_img

КОГА НЕКОЈ ВЕ ПОВРЕДИ, РАЗОЧАРА ИЛИ НАВРЕДИ, ПРВО ПОМИСЛЕТЕ НА ОВИЕ ТРИ РАБОТИ: Големата мудрост на Лав Толстој!

- Advertisement -

Во дневникот на Лав Толстој беше пронајдена мудра белешка за тоа како да се справите со незадоволството

Кога некој ќе ве навреди или повреди, не размислувајте за одмазда. Секоја одмаздољубивост е поврзана со огорченост, токсична емоција која ја уништува душата, ве јаде одвнатре и ви ја троши енергијата. Горчината е како вирус, се лепи за тебе, а ти само гледаш и размислуваш како да ја пренесеш на другите. Ова е токсична состојба која не можете да ја задржите за себе.

Многу луѓе избираат различни начини за справување со негативните емоции. Тие медитираат, врескаат во перница, трчаат, прават јога или одат на терапија. Кој начин да го изберете, важно е тој да ве задоволи и да ви помогне да се ослободите од токсичната огорченост, тагата и потребата за одмазда.

Во дневникот на Лав Толстој беше пронајдена мудра белешка за тоа како да се справите со незадоволството.
Вечерва размислував за тој стар троен рецепт против тага и огорченост:

Размислете колку ќе биде неважно за 10, 20 години, колку е неважно сега она што ве мачело пред 10, 20 години;
Запомнете што сте направиле сами, запомнете ги работите што не се подобри од оние што ве вознемируваат.
Размислете за сто пати на најлошото нешто што може да се случи“.

Следниот пат кога ќе бидете лути, тажни, разочарани или огорчени, потсетете се на овие три работи кои Лав Толстој ни ги остави во наследство. Работите стануваат многу поедноставни кога ќе ги погледнеме од друг агол и ќе станеме свесни дека најважно е да ја најдеме среќата во сегашниот момент.

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ