КОЛКУ ГОДИНИ ИМАШЕ БОГОРОДИЦА КОГА ГО РОДИ ИСУС ХРИСТОС: Луѓето остануваат без зборови кога ќе видат колку години имала кога се породила

- Advertisement -

Богородица беше посебна по многу нешта, таа беше избрана да го донесе Спасителот на светот, а многумина се прашуваат колку години имала во тој момент.

Богородица , мајката на Исус Христос , секогаш е прикажана на икони и слики како многу млада жена. Меѓу народот има различни приказни за нејзиниот живот, но едно е сигурно – таа е избрана да биде посебна жена. Меѓутоа, секогаш постоело прашањето колку години имала кога се породила и го донела Спасителот на светот.

Рождество на Богородица. Според христијанското верување, раѓањето на Богородица, Дева Марија било невообичаено. Тоа било однапред пророкувано, прво од Бога: затоа што „семето на жената ќе ја здроби главата на змијата“ (Битие 3:15), а потоа и од старозаветните пророци, во многу пророштва. Таа е родена од божјите избрани родители Јоаким и Ана (немале деца на почетокот на бракот, па многу тагувале, бидејќи неплодноста се сметала за срам кај Евреите), кои се одликувале со чист, свет и праведен живот, и кој потекнува од две, од Бога дадени семејства на еврејскиот народ: царскиот Давид и првосвештеникот Арон. Богородица е родена во Назарет, во Галилеја (Лк 1:26-27), а нејзиното име Марија, кое некогаш го носела сестрата на Арон (2 Мон. 15:20), било доста често и многубројно во времето на раѓањето на Господ Исус Христос.

Посебна жена. Јасно е дека Марија беше извонредна жена. Прво, таа навистина сфати што значи да се жртвуваш за Божјата волја. Очигледно во тоа време никој, вклучително и таа, не очекуваше дека Месијата ќе се роди од девица. Затоа го прашала ангелот Гаврил како го носи Месијата кога не е мажена и не е интимно активна (Лука 1, 34). Знаела дека прифаќањето на бременоста од Бога ќе предизвика немири и болки за неа и нејзините најблиски, но послушно го прифатила Божјиот план за нејзиниот живот.

Во шестиот месец, Бог го испрати ангелот Гаврил во галилејскиот град наречен Назарет кај девица, свршена за маж, по име Јосиф од домот Давидов; а девицата се викаше Марија, полн со благодат! Господ е со тебе! “ Таа се насмеа на тој збор и почна да размислува за каков поздрав ќе биде тоа. Но ангелот ѝ рече: „Не плаши се, Марија! и ќе го именуваш Исус. Тој ќе биде голем и ќе се нарече Син на Севишниот.” (Лука 1, 26-32)

Марија можеби била збунета од поздравот на ангелот и очигледно била преплашена, бидејќи ангелот продолжил да и кажува да не се плаши, дека ќе зачне и ќе роди син на кој ќе му го даде името Исус. Марија постави сосема нормално прашање: „Како може тоа, бидејќи не го познавам мојот сопруг? Не го познавала за брачната интимност.

Без разлика на сè што рекол ангелот, Марија одговара со чиста вера и послушност велејќи:

„Еве го слугата Господов, нека биде според твојот збор! (Лука 1, 38)

Свршувачка со старецот Јосиф
Ја свршиле за да ја зачуваат невиноста со старецот Јосиф, кој бил сиромашен столар, но праведен и чесен, потомок на кралот Давид. Тој беше назначен од Бога да ја чува и да биде хранител на Господ Исус Христос. Православното учење за Богородица особено го истакнува фактот на нејзината девственост. Грчкиот термин αίπαρβενία ​​(секогаш девица) се појавува за прв пат во Св. Игнатиј Богоносец (†106), од кого ќе го преземе целото светоотечко предание, за да го одбележи зачнувањето на Исус Христос без човечко посредништво, туку со силата на Светиот Дух, пишува Википедија.

Колку години имала Богородица кога го родила Исус Христос?
Библијата не кажува колку години имала Марија кога го родила Исус. Исто така, нема историски документи кои ја наведуваат возраста на Марија во времето кога се родил Исус. И покрај тоа, можеме да направиме некои разумни претпоставки врз основа на тоа какви биле еврејските обичаи во тоа време.

Повеќето христијански историчари претпоставуваат дека таа имала околу 15-16 години во времето на раѓањето на Исус. Според тогашните еврејски обичаи, една млада жена можела да биде свршена за млад маж уште на 12-годишна возраст, иако завршувањето на нивниот брак со ритуална и физичка интимност може да се случи неколку месеци или дури и години подоцна.

Често се претпоставува дека Јосиф се оженил доцна во животот, бидејќи е речиси сигурно дека умрел кога Исус ја започнал својата служба. Овој заклучок го извлекуваме од серија библиски записи во кои Јосиф беше видно отсутен. Кога Исус се преселил во Капернаум, неговата мајка и браќата биле со него, но не и неговиот татко. Уште позначајно е што Исус, додека бил на крстот, му наредил на апостол Јован да се грижи за својата мајка, а на Марија и рекол да се однесува со Јован како со син.

- Advertisement -
spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ