spot_img

КУПИЛА ЦИГАРИ ОД ТРАФИКА, ГО ОСТАВИЛА ПАСОШОТ, ГО КАЖАЛА ОВА И ИСЧЕЗНА: Поминаа 7 години од МИСТЕРИОЗНОТО исчезнување на Билјана

- Advertisement -

Поминаа седум години откако Билјана Ѓориќ исчезна од Матарушка Бања. Нејзините траги исчезнале на 2 декември 2015 година, кога имала 19 години.

Нејзиното исчезнување е секако едно од најмистериозните на Балканот.
Тој ден отпатува од Косовска Митровица, каде студирала на Економскиот факултет, до Краљево, каде живеела со семејството.

Во Краљево во киоскот „Задужбина“ купила цигари, ги оставила пасошот и телефонот со зборовите: „Ќе дојде некој да го земе ова“. Оттогаш никој не ја видел.

По Билјана е распишана жолта потерница од Интерпол. За информации за оваа девојка била понудена и парична награда.
„Последната информација што ја добивме беше пред три години дека е видена во Грција. Дека работи во бутик. Се покажа дека е девојка од Матарушка Бања, дека личи на мојата Биља, дури и јас лично ја познавам таа девојка.

Човекот најдобронамерно пријавил. Имало и разни измамници, дека била видена во Босна, па во Ваљево. Ги проверивме сите тие информации.
Мајката и семејството на Билјана не престанаа да веруваат дека таа е жива и дека некогаш ќе се појави. Сеќавајќи се на денот кога исчезна нејзината ќерка, Весна рече:

Апсолутно ништо не ми укажуваше дека може да се случи ова, бидејќи не е проблематично дете. На 2 декември имаше колоквиум. Се слушнавме со неа кога заврши околу 14 часот. Таа рече дека одлично се снашла, дека имала уште еден утредента и дека треба да учи. Се договоривме да се видиме подоцна за да учи. Истиот ден се качи во воз и дојде во Краљево. Во Краљево го остави мобилниот телефон и пасошот во трафика.

Немаше лична карта. Ги остави и рече некој ќе дојде да ги земе. Јас и се јавив. Не ми одговори. Никогаш не се случило да не одговори. Во еден момент испратив порака ако не одговорите, ќе ја известам полицијата. И после 2,3 минути, ми се јави една девојка и ми рече: „Знаеш што, овој телефон е оставен на трафика?’

Кога еднаш Весна отишла во полиција, инспекторот ја прашал дали и паднало на памет дека е некаде во манастир.
„Потоа отидов во манастирите да ја барам, не знаев за нивните правила, а правило е дека ако одиш во манастир како искушеник, а кажеш дека не сакаш да се знае нема шанси да кажат, јас така одев од манастир во манастир и сите игумении ми го кажаа истото, дури една ми рече дури и да е со мене, но Не би ти кажала, потоа отидов во Белград, во Патријаршијата, каде ми кажаа, ако е нејзина желбата да не знаеш, не можеш да дознаеш“.

Весна вели дека постои можност нејзината ќерка да е во манастирот.
„Само нека е жива. Не исклучувам никаква можност, но најмногу би сакала да е таму. Полицијата сепак ми вели дека телото ќе биде пронајдено. Единственото место каде што не можеме да навлеземе е црквата. Се обратив и до Народниот правобранител. И тој го доби одговорот дека црквата е држава сама за себе, дури и во афектна состојба таа да кажала дека не сака да се знае дека била во манастирот 5 или 10 години, а да се предомисли по една недела немаше да и дозволат, бидејќи со тоа ќе се нарушеше тој нивен канон“.

„Ја молев Патријаршијата, само да ми кажи дали е или не е, во манастир, не мора да ми кажува за кој манастир е или која епархија е, само да знам дека детето ми е живо.
На прашањето дали верува дека е жива, таа вели дека нејзините чувства се измешани, и дека како мајка не може да прифати дека не е жива.

“Не можам. И верувајте, полесно би ми било, не знам дали ќе ме разберете, да ја најдам мртва отколку да ја минувам оваа агонија. Не можам да прифатам дека е мртва. Таа е жива за мене нема да се откажам до последната атомска сила ќе се борам каде и да слушнам ќе одам. Најлошото е што сега не добивам никаква информација. Полицијата ми кажа дека си го направила своето , дека немаат што повеќе да прават“.

Весна зборуваше и за тоа како сите овие години немало напредок во истрагата.
„Немоќна сум да направам нешто повеќе…Го молам секој кој има информации за неа да ме контактира, дури и анонимно. Целото семејство страда, а секоја годишнина од исчезнувањето на мојата ќерка е неподносливо тешка. Имам уште две ќерки и син. Душата ме боли кога гледам дека и син ми се моли на Бога Билјана да му се врати – рекла мајката и додала дека се уште има чувство дека некој знае нешто за Билјана.

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ