spot_img

Мудра, но тешка одлука: Митот за орелот што ќе ви го промени животот!

- Advertisement -

Орелот има најдолг животен век меѓу птиците, може да живее и до 70 години. Меѓутоа, за да ја доживее таа старост, мора да донесе тешка одлука.

Овој мит за орелот е речиси исто толку стар колку и таа моќна птица и е пренесен преку усната традиција за симболично да се објасни созревањето на човекот. Кога бил создаден митот, човекот живеел во многу поголема хармонија со природата , а додека растел, животот и смртта можеле да се објаснат само со митови и легенди.

Според овој мит, орелот живее речиси онолку колку што човекот, но само ако го помине патот на болната промена и повторното раѓање . Со човекот не е многу различно. Некаде во четириесеттите, ако не и порано, и орелот и човекот одлучуваат по кој пат да одат, кон рана смрт или до долг живот . Орелот има најдолг животен век меѓу птиците, може да живее и до 70 години . Меѓутоа, за да ја доживее таа старост, мора да донесе тешка одлука .

Преродба. Кога ќе достигне четириесет години, неговите долги и еластични канџи повеќе не можат да го ловат пленот што му служи како храна. Неговиот долг и остар клун станува свиткан . Неговите стари и тешки крилја се заглавуваат за градите, што му го отежнува летањето. Тогаш на орелот му остануваат само две опции – или да умре или да помине низ болен процес на промени кој трае 150 дена.

Овој процес бара од орелот да лета до врвот на планината и да седне во гнездото. Таму орелот го колва клунот на каменот додека клунот не падне. Откако ќе падне клунот , орелот чека да порасне новиот клун, по што ги колва старите канџи со новиот клун. Кога ќе пораснат новите канџи , орелот почнува да ги колва своите стврднати стари пердуви. И така, по пет месеци, орелот полета на летот на повторното раѓање и живее уште 30 години .

Митот за орелот зборува за промените што ни се случуваат речиси на сите на одредена возраст од животот. За да преживееме, честопати треба да иницираме процес на промена .

Треба да се ослободиме од некои спомени, штетни навики, лоша средина… Само ослободени од товарот на минатото и зајакнати со верба во подобро, можеме да ја живееме сегашноста .

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ