spot_img

НА ВЕЛИКИ ПЕТОК, СЕКОЈ ВЕРНИК МОРА ДА ГИ НАПРАВИ ОВИЕ 3 РАБОТИ: За среќата да ве прато, задолжително испочитувајте ги најважните обичаи!

- Advertisement -

Иако Велики петок е ден на голема жалост, на христијаните сè уште им е потребен овој ден за длабоко да размислуваат за животот.

Христос го даде својот живот за да живееме, да не спаси. И дали живееме живот достоен за Христа? Дали простуваме? Дали ни оди добро?

На овој голем празник секој православен верник ќе направи 3 работи: Строг пост Овој ден се пости и строго! Се јаде само леб и се пие вода. Верувањето на народот е дека на овој ден не се јаде коприва, но не се јаде ниту риба. Секој православен со пост и молитва ќе го почитува овој голем празник.

На овој ден не се пали оган во куќите и не се меси леб. Нема домашна работа или работа на терен
Ден посветен на преиспитување. Домаќинките не готват на Велики петок. Тој ден е резервиран за мир, жалост, молитва и бојадисување јајца.

Јајцата се бојадисуваат по цел ден, во што е можно пошарени бои, а првото вапсано јајце се вика Чуваркуќа, се бојадисува црвено и се остава на посебно место една година да ја чува куќата.

Метење под покривките. На Велики петок во црквите не се служи Литургија, освен ако не се совпадне со Благовештението. Од Велики четврток до Велигден не бијат камбаните на црквите, бидејќи тие се знак на радост во православната црква.

Плаштаницата е поставена на специјално украсена маса (гробот Христов), пред олтарот. Во некои краишта кај нас е обичај верниците по бакнувањето на плаштеницата да ползат под масата на која е поставена плаштеницата.

Според народното верување, кога се моли треба да се моли на Бога и да се мисли на убава желба и таа желба ќе се исполни.

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ