spot_img

„НЕМА ДА ДОБИЕТЕ ШЕЌЕР АКО ЈАДЕТЕ СЛАТКИ“ Доктор откри како се добива дијабетес, ова се симптоми кои сите ги игнорираат

- Advertisement -

Кои се симптомите на дијабетесот, како да се спречи развојот на дијабетес тип 2, откри во утринската програма претседателот на Друштвото за дијабетес на Србија.

Претседателот на Здружението за дијабетес на Србија, Александар Опачиќ, во утринската програма зборуваше за дијабетесот тип 2, неговите причинители, симптоми, но и митовите поврзани со шеќерот во крвта. Околу 770.000 луѓе во Србија боледуваат од дијабетес, а лекарите често ја нарекуваат состојба со која може да се живее, додека не се искомплицира – потоа станува сериозна болест.

„Последиците можат да бидат фатални, не сакаме да зборуваме за тоа, но луѓето треба да знаат што до тоа води. Ампутацијата на ногата е многу честа, бубрежна инсуфициенција, слепило поради нерегулиран дијабетес. „Сакаме да ги едуцираме луѓето да го избегнуваат сето тоа, не само во пресрет на денот на оваа болест, туку во текот на целата година“, рече тој.

„Најчести знаци на тревога се сува уста, често мокрење, зголемена жед. Има и замор, чувство дека „не сте многу полни со енергија“, некои заболувања, луѓето честопати дури и ги игнорираат овие симптоми, ги припишуваат на напор или стрес на работа.

Сметаат дека секако не се работи за висок шеќер, а раното откривање е многу важно. Превенцијата е целта, особено кога зборуваме за дијабетес тип 2. Кај тип 1 одлучува генетскиот фактор, но кај тип 2 превенцијата е многу важна. Дневно, минимум 30 минути физичка активност го намалува ризикот од дијабетес тип 2 за дури 50 проценти.

Ако на тоа се додаде и здрав начин на живот и начин на живот, кон кој сите треба да се стремиме, ризикот се намалува. „Без алкохол, цигари и здрава исхрана богата со зеленчук и овошје, тие го намалуваат ризикот за 75 отсто“, вели Опачиќ и вели дека прошетката е доволна доколку е „интензивна“ и поминеме пет километри.

Понекогаш луѓето мислат дека честото внесување слатки ќе го „подигне“ шеќерот, ќе предизвика болести, кои се митовите поврзани со внесувањето на слатки и појавата на дијабетес?

„Тоа е мит дека навистина треба веднаш да го скршиме. Шеќерот или дијабетесот не се добива со јадење слатки, а потоа добивате дијабетес. Кај дијабетес речиси исто е дали ќе изедеме лажица брашно или лажица шеќер. Кога одиме на контрола и го проверуваме шеќерот, тогаш велиме, вчера бев на забава, не е важно што сте јаделе претходниот ден. Ако вашиот панкреас работи правилно, два часа оброк се доволни за да го намалите шеќерот во нормала. „Она што го јадевте вчера, денес, е неважно за резултатите“, рече тој.

„Ние сакаме да кажеме, еднаш во шест месеци, но ако некој нема ни наследен фактор, тогаш доволно е да се мери шеќерот во крвта еднаш годишно. За жал, тоа не е така во пракса, апелираме до здравите луѓе да прават превенција, за ова постојано се зборува и светската статистика е се полоша и полоша. „Додека не се разболиме, како што велат лекарите, нема да одиме на лекар“, рече тој.

„Кога организираме разни активности, па ги прашуваме луѓето кога биле на лекар, велат, не се сеќавам ни кога мерев, но бев, веројатно не во последната година.“ Не е комплицирано да се направи тестирање што се однесува до здравјето, моја препорака би била да се направи анализа еднаш во шест месеци“, рече Опачиќ.

„За жал, доста доцна се открива, болеста веќе напредувала. Особено кај тип 2. Телото се навикнува на симптомите, човек живее со нив како најнормална појава. „Полесно е телото да се навикне на висок отколку на низок шеќер, но ова се главно случајни контроли“, рече тој

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ