spot_img

ПЕТРОВДЕН Е ПРАЗНИК КОЈ ОТКРИВА КОЈ ЌЕ БИДЕ ЗДРАВ ВО ТЕКОТ НА ГОДИНАТА И КОЈ ЌЕ СЕ РАЗБОЛИ: Внимавајте на знаците

- Advertisement -

Денес го славиме празникот посветен на апостолите Петар и Павле.
Македонската православна црква на 12 јули го слави Петровден , празник посветен на светите апостоли Петар и Павле .

Во пресрет на Петровден, најстариот член на домаќинството бере по еден цвет кантарион за сите во куќата. Така наменети, ги забиваво земја каде што никој нема да ги види или допре. Следниот ден, рано, кога никој не гледа, оди да ги погледне цвеќињата. Кој од членовите на домаќинството го има цветот исправен – ќе биде здрав ; на кого му е овенат, ќе биде болен;

На овој празник луѓето не одат на нива и не започнуваат тешки земјоделски работи, а особено не ги впрегнуваат коњите на коли.
Постои верување дека на овој ден Свети Петар им дели јаболка на децата во другиот свет . Поради оваа причина, развиена е цела низа обичаи, меѓу кои е дека не треба да се јаде јаболка во новата година пред Петровден.

Верувајќи во оваа изрека, во минатото, многу мајки кои изгубиле деца се воздржувале да јадат јаболка пред Петровден , од страв дека поради овој празник нивното дете на другиот свет нема да добие јаболко.

Друго верување, исто така ги поврзува јаболкото и Петровден. Оној што фрла јаболка на овој празник , или ги удира едни со други, повикува град и лошо време. Стара, автохтона сорта на рани јаболка која созрева околу овој празник се нарекува „ петровки “, од која се прави погачата од свети Петар.

Палењето (голем оган),од исушена кора од дива цреша или бреза, е стар обичај што се повикува на добро здравје на стоката и благосостојба во домаќинството. Овчарите, обично деца, палеле лила на сред село, а потоа оделе во домовите на домаќините, на шега им се заканувале дека ќе ги запалат плевните и кошниците со пчели доколку не го добијат подарокот. Домаќинките би ги одвратиле нудејќи им сирење, млеко и павлака.

Се верува дека Свети Петар ги држи клучевите од рајот и поставил ковач на Месечината за да ја кова и да ја зачува за луѓето. Нему му припаѓаат небесната слама (Млечниот пат) и небесниот крст (соѕвездието Лебед).

На овој ден жените печат колач со јаболка. Во подготовката на колачи учествуваат и деца, па мајките овој обичај го сметаат за еден од најубавите.

Што не се прави на Петровден? На Петровден ништо не се работи на поле , особено коњите не се впрегнуваат во колички. Кај Србите во Војводина општ обичај е дека до Петровден не смеело да се сечат јаболка со нож, ниту да се фрлаат јаболка или да се удираат едно јаболко во друго, бидејќи тоа се верувало дека ако тоа се направи, ќе падне голем град и ќе ги уништи посевите.

Овој празник го одбележува мачеништвото на светите апостоли Петар и Павле, кое се случило во Рим во 67 година од нашата ера, а според некои извори во 69 година.
Петар е роден во Витсаида , на брегот на Галилејското Море и бил еден од дванаесетте апостоли и неразделен Христов пријател и следбеник.
„ Ти, Петар, си карпата на која ќе ја изградам мојата црква и портите на пеколот нема да надвладеат против неа “, вели Евангелието според Матеј.

По Христовото вознесение и слегувањето на Светиот Дух врз апостолите, тој ја проповедал верата во Палестина, Сирија, Антиохија, Мала Азија и Рим, каде што престојувал двапати. Како епископ, тој помина седум години во Антиохија и токму тогаш се роди терминот христијани за следбениците на Христовото учење. За време на владеењето на царот Нерон во прогонството на христијаните, тој бил фатен и фрлен во затвор.

Павле, кој пред крштевањето се викал Савле, е роден во Тарс. Бил високообразован и имал статус на граѓанин на Рим. Павле не припаѓал на групата на првите дванаесет апостоли, туку на седумдесетте други апостоли.
Во младоста бил ревносен прогонител на христијаните, вера која тогашните Евреи ја сметале за ерес. Кога тргнал кон Дамаск, на патот блеснала молња и се слушнал глас од небото: „ Савле, Савле, зошто ме прогонуваш “, по што ослепел. Савле бил слеп три дена, но видот му се вратил по крштевањето.

Земајќи го името Павле, од зборот „паулус“ што значи мал, тој го проповедал христијанството на пошироката област на Медитеранот. Дванаесетте посланија на Свети Павле се дел од Новиот Завет.

Павле бил уапсен во Рим и фрлен во затвор. Тој беше погубен заедно со Петар. Павле бил обезглавен, а Петар бил распнат наопаку. На иконите овие двајца светци се претставени заедно – Петар ги држи клучевите во раката, а Павле меч.

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ