Познат психијатар тврди дека за целосна среќа е доволна само една клучна работа

- Advertisement -

Познатиот психијатар Карл Густав Јунг беше основач на сложената психологија, а неговите ставови и мисли ги ценат луѓето ширум светот.

За среќа не е потребна планина пари или луд автомобил, стан со поглед или патување до егзотични дестинации.

Јунг верувал дека за исполнет и среќен живот потребно е да се совладаат овие вештини.

Бидејќи тој имаше посебен поглед на светот и сметаше дека среќата е многу индивидуална работа. Имаше дури и свој рецепт за среќа, но особено нагласи дека ако луѓето слепо и опсесивно го следат, ќе постигнат само спротивен ефект.

Според него, клучни се следниве работи:Силно физичко и ментално здравје

Јунг не верувал дека главната цел на психологијата е лекувањето на менталните нарушувања, туку ја гледал како инструмент за самопрепознавање, јасна дефиниција на личните цели и знаење.

За него, физичкото здравје беше истиот клуч за среќата.

За него овие два концепта се неразделни.

Јунг многу зборуваше за тоа како сакал да биде археолог како дете. Сепак, животот го водел кон медицината, а потоа се одлучил за психијатрија. Тој секогаш останал антрополог во душата, па секогаш „копал“ што подлабоко во човечката душа. Колку ќе биде интересна вашата работа не зависи секогаш од вас, но ако ги донесете вистинските одлуки за кариера кои ве водат до вашите цели, тогаш ќе биде лесно да најдете работа што ја сакате.

Верувај во нешто
Според Карл Јунг, среќата е невозможна без духовно исполнување. Не е важно дали е религија или филозофија, но дека верувањето во нешто може да биде основа на вашата благосостојба. Верата дава смисла и го продлабочува секое искуство, а вашето постоење го исполнува со смисла и цел.

Здрави врски
Да се ​​живее изолирано од другите луѓе е погрешно. Секој има потреба од внимание, пријателство, сигурност и љубов. Мора да комуницирате со некого, да споделувате, да ги проширите своите хоризонти, да се грижите за некого и некој да се грижи за вас… Без тоа нема среќа.

Способност да ја согледате убавината насекаде околу вас
Креативните луѓе ги ставаат своите емоции, креативност, идеали, иновации и вештини во работи кои произлегуваат од нивната имагинација, а тоа е она што Јунг го нарекува колективно несвесно.

Мора да можете да цените сè што ве воодушевува, ви носи задоволство и ве прави среќни.

Истото важи и за способноста да се цени природата. Сите ние сме деца на природата. Секое суштество и место на планетата може да ни даде важно знаење, само треба да знаете каде да погледнете.

Значи, ако сте задоволни со овие сегменти од животот, или работите да бидете задоволни, среќата сигурно ќе ви се насмевне!

- Advertisement -
spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ