spot_img

ПРЕД СВЕТИ НИКОЛА Не заборавајте да ги почитувате овие стари обичаи, ќе направите тежок грев

- Advertisement -

Многубројни обичаи се поврзани со денот на славата, но има и некои поврзани со вечерта пред оваа слава.

Христијаните веруваат дека Свети Никола е чудотворец и дека многу чуда се случуваат од неговите чудотворни мошти, од кои постојано тече светото миро, кое се користи за исцелување на болни.

Овој светец спасил заглавени и изгубени бродови, па затоа се смета за светец-заштитник на морнарите. Затоа морнарите често го повикуваат во опасни ситуации или бродоломи.

На овој датум, сите бродови, каде и да се, ги пуштаат сидрата и остануваат мирни до следниот ден, давајќи му слава на овој светител. Во пресрет на празникот, бродовите често застануваат додека морнарите му се молат на светецот и потоа го продолжуваат своето патување.

Со своите чудотворни сили, Свети Никола им помага на сите што му се обраќаат за помош во болести, слабости и душевни страдања.

Многубројни обичаи се поврзани со денот на славата, но има и некои поврзани со вечерта пред оваа слава.

Имено, стариот народен обичај вели дека ден пред прославата, домаќините треба да почнат да се подготвуваат за гостите што ќе ги пречекаат. Сепак, постои правило дека домаќините можат да подготвуваат само храна, додека другите домашни работи не смеат да се вршат ден пред и ден по прославата.

Јадењето мрсна храна на овој празник не доаѓа предвид – бидејќи е во тек Великиот Божиќен пост, игнорирањето на задолжителниот пост е строго забрането!

Во некои региони е задржан обичајот на подароци на децата бидејќи свети Никола е и нивен покровител. Затоа, ако вашите малечки биле добри со вас, израдувајте ги со некоја ситница .

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ