СЕКОЈА ДОМАЌИНКА МОРА БАШ ВО ОВА ВРЕМЕ ДА ГИ БОЈАДИСА ЈАЈЦАТА: А во водата во која се варат задолжително додајте 1 работа ЗА ЗДРАВЈЕ

- Advertisement -

Доколку сте во дилема кога треба да ги бојадисате јајцата за Велигден – ви пренесуваме прецизен одговор од етнолог.

Во нашиот регион за Велигден се бојадисуваат јајца од 16 век, а без овој посебен обичај не можеме ни да замислиме еден од најрадосните христијански празници. Во меѓувреме се смислија разни техники на украсување, а најважно е првото јајце да се обои црвено, бидејќи ја симболизира невината крв на Спасителот пролеана на Голготата, Но, и денес кај нашиот народ постои дилема кој ден и во кое време да се фарбаат јајцата.

Јајцата се варат, во зависност од регионот, од Велики четврток до Велика сабота, но најчесто на Велики петок, рано наутро – вели Весна Марјановиќ, етнолог и антрополог.

Ако не постигнете во раните утрински часови, тогаш обојте ги до пладне . Ова обично го прави домаќинката на куќата. Имено, прво се моли, а потоа мора да додаде малку света вода во водата во која ќе ги свари јајцата.

Потоа, на Велики петок, денот на мачеништвото на Исус Христос, домаќинката ја чита следнава молитва за простување на гревовите :

Отец небесен, Ти благодариме што си го испратил својот Син во овој грешен свет, не за да го осудуваш, туку светот да биде спасен преку Него; сите што веруваат во Него да бидат избавени од гревот и смртта и да станат наследници со Него на вечниот живот.
Денес се сеќаваме на болката и страдањето на твојот Син, кој беше подготвен да поднесе сè за да можеме да се ослободиме од казната на гревот. Тој ја плати цената, давајќи го својот живот како откупнина, за да ни го понуди дарот на вечниот живот.
Помогни ни никогаш да не го земеме здраво за готово овој огромен дар на љубов за нас грешниците. Ти благодарам што преку Христа му подаде рака на пријателство на секој грешник и ти благодарам што преку верата во Неговата жртва добиваме простување на гревовите и вечен живот.

Ти благодарам, Господи Исусе, што страдаш за нас, праведните за неправедните да нè доведеш кај Бога. Ти благодариме што сме излечени од Твоите рани . Ти благодарам што поради Твојата голема жртва се ослободивме од ропството на гревот. Ти благодарам што гревот и смртта се поразени и што после овој живот на земјата ќе дојдеме во Твоето Царство и ќе ја поминеме вечноста со Тебе.

И додека одиме низ овој живот, Твојот Дух нека нè исполни и нè води во вистината на Твоето Слово. Помогни ни да трошиме повеќе време секојдневно во Словото, молитвата и правењето добри дела . Помогни ни да бидеме искрени сведоци за Твоето Царство, така што многу повеќе изгубени луѓе ќе слушнат за Радосната вест и ќе се спасат од вечното уништување. Амин!

- Advertisement -
spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ