spot_img

СЕ СМЕТА ДЕКА КОЈ ЌЕ ЗГРЕШИ НА ОВОЈ ПРАЗНИК НЕ МОЖЕ ДА ОЧЕКУВА МИЛОСТ:Обичаи и верувања на ОГНЕНАТА МАРИЈА

- Advertisement -

Меѓу народот е позната изреката: „Огнена Марија гори во оган, Свети Илија мава со гром, Мирна Марија смирува со мир…“

Света маченичка Марина, во народот попозната како Огнена Марија, во црковниот календар е означена со црна буква, но народот строго ја почитува. Од памтивек, постои предание кое вели дека светата маченичка Марина гори и казнува со оган , затоа во народот е позната како Огнена Марија .

Ако на денот на Огнената Марија има молњи и се слушнат громови, тоа се смета за лош знак и голема казна. Се верува дека овој светец добро знае кој е грешен, па секој го добива она што го заслужува тој ден.
Жените особено го слават денот на Огнената Марија , а на тој ден домашните обврски се сведени на минимум.

„Кај верниците – православните, особена стравопочит предизвикува Огнената Марија (која, патем речено, во народната традиција е позната како сестра на Илија Громовник и Света Пантелија).

На тој ден (30 јули според новиот календар, т.е. 17 по стар календар) никој не работи бидејќи се смета дека на тој ден секоја работа е неправилна и грешна , дека секој што ќе ја наруши волјата Божја на тој ден не може очекувајте ја неговата милост:

„ Ако нешто ти се случи тој ден, не можеш да се спасиш, ако огнот се запали, не можеш да го изгасиш. во купиште сено или куп жито – сè гори до последно …

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ