spot_img

ТАА ПОРАДИ ВЕРАТА БУКВАЛНО ОСТАНА БЕЗ ЈАЗИК:Денеска ја славиме света великомаченичка Христина!

- Advertisement -

Македонската православна црква и нејзините верници денеска ја слават светата великомаченичка Христина.

Маченичката Христина била ќерка на идолопоклоник кој ја предал на тешки маки бидејќи ги скршила сите идоли. Прво и ги отсекле градите и јазикот, а потоа ја убиле со меч. Родена е во градот Тир, ќерка на царскиот управител Урбан, идолопоклоник. Не се знае зошто родителите и го дале тоа име Христина, но тоа ја носело тајната на нејзината иднина по Христа. До својата единаесет години таа не знаела ништо за христијанството.

Кога имала единаесет години, татко ѝ, за да ја сокрие од светот поради нејзината извонредна убавина до нејзиното полнолетство, ѝ го доделил највисокиот кат на високата кула да живее таму. во нејзините одаи сребрени и златни идоли. да им принесува секојдневни жртви.

Преданието вели дека таа не можела да го толерира идолопоклонството и дека ѝ бил испратен ангел кој ја прекрстил со крстен знак и ја нарекол Христова невеста и ја научил на верата. Тогаш Христина ги скрши сите идоли во своите одаи и со тоа го предизвика гневот на нејзиниот татко. Нејзиниот татко ја однел на суд и ја натерал на мачење, а потоа ја фрлил во зандана, со намера да ја исече со меч следниот ден.

Но, таа вечер Урбан умре, здрав и прав, и отиде во гробот пред својата ќерка. Тогаш двајцата управители Дион и Јулијан и ги продолжија маките на оваа маченичка.

Храброста на Христина во страдањето преобрати многу тирски незнабошци во христијанство. За време на мачењето на Кристина, Дион одеднаш паднал мртов среде народот.

Неговиот наследник Јулијан и ги отсекол градите и јазикот на Христина. Маченичката го зеде нејзиниот јазик со раката и го фрли во очите на Јулијан. И тој одеднаш ослепе. Конечно, нејзините страдања за Христа завршија со смрт под остар меч.

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ