spot_img

УТРЕ ГИ СЛАВИМЕ СВЕТИТЕ бесребреници и чудотворци: Се верува дека оваа молитва кажана на празникот ги лекува болните и го чува здравјето на сите нас

- Advertisement -

Македонската православна црква и христијаните на 14 ноември го слават празникот посветен на Козма и Дамјан, во народот познати како Свети доктори.

Козма и Дамјан , или Светите исцелители , се високо ценети меѓу луѓето, бидејќи се верува дека помагаат во лекувањето. Тие несебично го споделуваа својот дар за исцелување со луѓето, помагајќи им на кого му требаше, а никогаш не земаа пари за тоа. Затоа луѓето ги нарекуваа „безсребреници“.

Се смета дека на овој ден не е добро да се обавува тешка физичка работа , а особено треба да внимаваат оние кои работат на големи висини! Според традицијата, овој ден се слави и како заштита од гром, па затоа велат дека не треба да излегувате од дома освен ако е апсолутно неопходно.

Како што Козма и Дамјан цел живот лекувале болни, постои верување дека на овој ден треба да се каже молитва за исцелување.

Оваа молитва треба да се чита почнувајќи од денес, 40 дена по ред, и ќе бидете здрави колку што верувате дека може да ви помогне.

Молитвата оди вака: „Кон вас, свети сребреници и чудотворци Космо и Дамјана, како брзи помошници и топли застапници за нашето спасение, виткајќи ги колената, се приближуваме и, поклонувајќи се, горливо викаме: не презирајте ги молитвите на нас грешните и слабите, кои паднавме во многу беззаконија и секој ден и час грешиме.

Молете го Господа да ни ја даде нам, Неговите недостојни слуги, Неговата голема и изобилна милост. Избави нè од секакви страдања и болести, зашто сте примиле од нашиот Господ и Спасител Исус Христос изобилна благодат на исцеление, заради цврстата вера, бесплатното лекување и слушнете не нас што се молиме и со Ваше Христоугодно застапништво, молете Му се на Христа Бога за православните владетели за здравје, благосостојба, спасение, победа над непријателите и Божји благослов.

Поклонувајќи се повторно, усрдно ве молиме да побарате од Господа сè што е корисно во овој привремен живот, а особено она што е неопходно за вечно спасение, за да се удостоиме да добиеме христијански крај со вашите молитви, без болест, бесрамно, мирно. И тоа нè избавува од измамите на ѓаволот и вечните маки, за да бидеме наследници на безграничното и благословено Царство Небесно.

А ти, богоугоден, не престанувај да се молиш за оние што ти пристапуваат со вера; дури и ако поради мноштвото наши гревови не сме достојни за твојата милост, како вистински имитатори на Божјата љубов кон човештвото, нè натера да донесеме плод достојни за покајание и да дојдеме до вечен одмор, фалејќи го и благословувајќи го чудесното во Неговите светии Господи и Боже и нашиот Спасител Исус Христос и Неговата Пречиста Мајка, и твојата топла заштита, сега и секогаш и секогаш и секогаш. Амин“.

Празникот не е со црвени букви, но е исклучително почитуван од народот.

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ