spot_img

УТРЕ ГО ПРОСЛАВИМЕ СВЕТИ ИЛИЈА: Нашите постари на денешен ден ги мачкаа децата со мед,еве зошто веруваа дека НЕ ​​СМЕЕ ДА СЕ КРСТИ АКО ГРМИ

- Advertisement -

Македонската православна црква и верниците го чествуваат Светиот пророк Илија, кој е поврзан со бројни обичаи и верувања. Тој се смета за еден од најголемите пророци. Својата младост ја поминал молејќи се во пустината, и поради точното предвидување на настаните, бил прогонуван од израелскиот цар Ахав и неговата злобна сопруга Језавела.

Свети Илија целиот свој живот го посвети на тајната на спасението. Светиот апостол Матеј во своето Евангелие сведочи дека поради големите и извонредни чуда што ги правел Светиот пророк Илија, народот Илија го нарекол Христос.

Се верува дека со прифаќањето на христијанството, народот му ги припишувал карактеристиките на старословенскиот бог Перун, за кој се верувало дека контролира молњи и громови. Затоа голем број обичаи и верувања потекнуваат од претхристијанско време, додека свети Илија сè уште се нарекува Илија Громовник.

Според народното предание , свети Илија се вози на огнена кола што ја влечат четири коњи од чии ноздри избиваат пламени. Гром е татнежот на неговата кола што ја вози по небото и облаците.

Свети Илија е особено почитуван во црквата, а како еден од аспектите на тоа древно и непрекинато почит се издвојува основањето свето братство во третиот век на местото на неговиот подвиг. Покрај вдахновената химнографија која познати црковни поети ја составиле инспирирани од Светиот Дух и од блажениот живот на светиот пророк Илија, во негова чест се зачувани и бројни проповеди на светите отци кои на најдобар можен начин ги воспеваат сите негови свети дела. со која Го прослави Господа.

На иконите свети Илија е претставен или оди во рајот на огнена кочија или држејќи нож во раката како знак дека со него убил 450 лажни синови на Вал на планината Камил или седел во пештера каде што се засолнил. од надмениот цар Ахав, а гавран му носи храна.

Свети Илија Громовник, како што го нарекуваат и во народот, паѓа во најсувото и најтоплиот период од годината, а обичај е на својот празник да не се работи на нива за да не го навлече гневот на светителот.

Многумина избираат да ги именуваат своите машки деца по овој светец затоа што тој е симбол на сила и бестрашност. Вообичаено е да се јаде мед на празникот Свети Илија за да бидеме здрави во текот на целата година, а порано постоело симпатично верување дека на овој празник децата треба да ги мачкаат образите со мед за да бидат весели.

Исто така, се верува дека медот што пчеларите го вадат од кошницата на Илинден е особено лековит.

Кога свети Илија ќе удри гром, народот верува дека светецот пука во ѓаволот, затоа не треба да се крсти за да не се сокрие ѓаволот под крстот да не го удри гром. Исто така, како што вели народот, треба внимателно да го погледнете местото каде што удира гром бидејќи тоа е знак дека таму се крие нечесниот.

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ