spot_img

УТРЕ ЈА СЛАВИМЕ ПРЕПОДОБНАТА МАЧЕНИЦА ЕВДОКИЈА: Сите жени мора да го направат следното за мир дома

- Advertisement -

Македонската православна црква и верниците утре ја слават светата преподобна маченичка Евдокија.
Светата преподобна маченичка Евдокија живеела во Илиопол, феникиски град. Таа најпрвин била голема развратница, потоа покајничка, пустиник и на крајот маченичка. Таа со неприфатливо однесување наиде на огромно богатство, а потоа нејзиниот живот се менува од корени целосно несвесен од стариот монах Герман.

Кога дошол во градот на деловен план, Герма останал кај еден добар христијански пријател чија куќа била блиску до куќата на Евдокија. Секоја вечер, според монашкиот обичај, читале Псалтир и некоја книга за Страшниот суд. Зборовите го привлекоа нејзиното внимание и таа почна многу внимателно да го слуша. Тие ѝ го втурнаа стравот во коските, а таа испрати слуги да го молат тој монах да дојде кај неа.

Дојде Герман и меѓу нив започна долг разговор за она што го прочитал стариот монах за верата и спасението воопшто. Резултатот од тие разговори е дека Евдокија бара од локалниот епископ да ја крсти. По крштевањето, таа го предала целиот свој имот на црквата, за да им се подели на сиромашните, ги отпуштила своите слуги и робови и се повлекла во женски манастир.

И така решително се посвети на монашкиот живот, послушанието, трпението, бдението, молитвата и постот , така што по тринаесет месеци беше избрана за игуманија. Таа живееше во манастирот педесет и шест години и се удостои пред Бога Бог да и дал толку многу благодат и да ги воскресне мртвите.

Кога започна прогонството на христијаните од страна на извесен кнез Виченти, света Евдокија беше исечена со меч . Еве еден прекрасен пример, како еден сад со нечистотија може да се исчисти и да се исполни со скапоцен небесен мирис, благодатта на Светиот Дух.

Таа веруваше дека секоја жена мора искрено да се моли за спас на својата душа, за да има мир во нејзината душа, што внесува и хармонија во куќата.

Молитва за спас на душата:
Со вистинска духовност си ја исполнила душата за љубовта Божја и како Христов ученик со заборавот ја надминала пропадливоста, убавината и минливата убавина. Прво со постот си ја смирила страста, па со страдање го засрамила ѓаволот. Затоа Христос те удостои со двојна круна, славна Евдокие, света маченичка: Моли се на Христа Бога да ги спаси нашите души.

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ